Har jeg depression eller stress?

Depression og stress

Depression og stress er to udbredte mentale sundhedsudfordringer, der ofte forveksles på grund af delvist overlappende symptomer, og fordi stress kan føre til depression, hvilket ofte fører til forvirring og misforståelse.

Denne forvirring er forståelig, da både depression og stress kan påvirke ens følelsesmæssige og fysiske velvære, hvilket gør det svært at skelne mellem dem.

Depression vs. Stress: Skelnen og ligheder

Depression:

Depression er kendetegnet ved en vedvarende følelse af tristhed, tomhed og håbløshed. Det inkluderer symptomer som tab af interesse for tidligere elskede aktiviteter, søvnforstyrrelser, vægtændringer og negative tanker. Depression er ofte en længerevarende tilstand, der kræver professionel behandling.

Stress:

Stress er en naturlig reaktion på udfordrende eller pressede situationer. Kortvarig stress er ikke farlig hvis vi kan mobilisere ressourcer og energi til at takle situationen. Stresssymptomer kan omfatte angst, irritabilitet, fysiske spændinger og søvnproblemer. Stress er normalt kortvarigt og mindskes, når stressfaktoren elimineres eller håndteres effektivt.

 

Hvornår skal du være opmærksom?

At skelne mellem stress og depression kan være kompliceret, da symptomerne ligner hinanden. Der er dog visse nøgleforskelle, der kan hjælpe dig med at identificere, hvad du muligvis oplever:

  • Varighed: Stress er ofte kortvarig og relateret til en bestemt situation. Depression varer normalt længere tid og kan vare i flere uger, måneder eller endda år uden en klar udløsende årsag.
  • Årsag: Stress opstår som en reaktion på en stressfaktor, såsom arbejdspres eller en krisesituation. Depression kan udvikle sig uden en åbenlys udløser og har ofte dybere rødder i ens mentale sundhedshistorie.
  • Følelsesmæssig tilstand: Stress er normalt ledsaget af en følelse af overvældelse og anspændthed, mens depression ofte involverer en dybere følelse af tristhed og håbløshed.
  • Interesse og glæde: Personer, der oplever stress, kan stadig finde glæde i tidligere elskede aktiviteter, selvom det kan være udfordrende. Derimod mister personer med depression normalt interessen for disse aktiviteter.

 

Hvordan kan du hjælpes?

Uanset om du oplever stress eller depression, er det vigtigt at søge hjælp og støtte. En erfaren psykolog kan hjælpe med at afgøre, hvad du oplever, og udvikle en individuel behandlingsplan.

For stress kan metoder til stresshåndtering, tidsstyring og afslapningsteknikker være nyttige. Ved depression kan individuel terapi være gavnlige behandlingsmuligheder.

Husk, at du ikke behøver at tackle disse udfordringer alene. Der er hjælp og støtte til rådighed, og sammen kan vi finde vejen mod mental sundhed og velvære.

Få styr på din depression

Depressionen kan vise sig på mange forskellige måder og i flere sværhedsgrader, kontakt derfor din læge eller din psykolog hvis du har mistanke om depression.
Kontakt mig for at høre mere. 

Samtaleterapi i Århus