Livskrise

Autoriseret psykolog

Efteruddannelse som psykoterapeut og parterapeut

Medlem af Dansk Psykologforening

Hvad er en livskrise? Og hvornår er der tale om krise?

Min definition på en krise, er at, det er at stå et sted i livet, hvor der er sket noget, der udgør en afgørende forandring, en forandring der får indflydelse på vores liv fremover.

Det centrale er, at uanset om krisen er udløst af en forandring der har bund i noget tragisk, forfærdeligt, eller noget som rent faktisk skulle være godt, så opstår krisen fordi vi ikke var klar til, forberedt på eller kunne have forudset, hvad det ville betyde at stå overfor denne forandring i livet.

Vi kan derfor stå med spørgsmål omkring; ‘hvilke vej skal jeg gå?’, ‘hvem er jeg egentlig?’, ‘hvad skal der ske?’, ‘hvad betyder noget og hvad betyder ikke noget?’.

Det er usikker grund, og de fleste kan bedst lide den sikre grund.

Udviklingskriser

Faktum er at livet er en lang række af overgange; overgangen fra barn til voksen, til partner, til arbejdslivet, til forælder, til bedsteforælder, til enlig, til pensionist for blot at nævne de største. Ind imellem disse overgange – som kan rumme udviklingskriser, kan der også være andre overgange, der stiller krav til at vi forandrer os, som stiller krav til at vi forstår at omstille os.

Vi har mange måder at gennemleve og udvikle os gennem krise på, og mange gange klarer vi dem på naturlig vis, men andre gange overvældes vi af dem, og mister vores fodfæste, og kan have brug for nogen at tale med om det, for at finde fodfæstet igen.

Livets overgange, vil med andre ord, forandre os og giver os nye erfaringer.

Hvordan kan jeg hjælpe

Jeg kan tilbyde dig et frirum, hvor du kan tale frit om din frustrationer, bekymring eller frygt.

Nogen gange oplever jeg at mine klienter ikke syntes det er okay at dele dette med deres relationer, enten fordi man på en måde ikke syntes det helt er tilladt at have det sådan, fordi det måske handler om noget de har som du ikke har – barn, kæreste o.a. – eller også syntes de at de har talt om dette længe og at relationerne begynder at virke trætte omkring at ‘hvorfor kommer du da ikke videre’, eller ‘hvorfor gør du ikke noget ved det’.

Jeg vil gøre mit bedste for at give dig plads, udfordre din tankegang, inspirere dig, eller undersøge sammen med dig, hvorfor det er du ikke kommer videre eller gør noget ved det? Altså undersøge hvad der står i vejen, for at du kan lave den forandring, du har brug for.

Det kan også handle om at vi af forskellige årsager er tvunget til at se på os selv på en anden måde – altså har en identitetskrise. For nogen mennesker er det svært at finde ud af hvem de er, eller så er, hvis det de identificerer sig med, fratages dem. Og det er på en måde meget sorgfuldt.