Sorg

Fakta om sorg

Autoriseret psykolog

Efteruddannelse som psykoterapeut og parterapeut

Medlem af Dansk Psykologforening

Hvornår er der tale om sorg?

Sorg opstår når vi mister en relation ved ex dødsfald eller skilsmisse, men også ifm. kæreste sorger, tabte drømme eller kontakt brud af forskellig art.

Det er et faktum at der ikke findes én måde at sørge på – der findes lige så mange måder at sørge på, som der findes sørgende. Det betyder også, at den enkelte må finde sin egen måde og sit eget tempo at sørge i.

Sådan viser sorgen sig

Sorgen kan føles som en bølge der skyller underlaget væk under os og vi må flytte os lidt og finde nyt fodfæste og balance igen. Dette klarer vi muligvis af os selv eller med hjælp fra vores netværk.

Andre gange er bølgerne så kraftige at vi væltes omkuld, og knapt får os rejst igen og trukket vejret før en ny bølge skyller ind og vælter os igen. Søg derfor hjælp hvis det føles på den måde.

Sorg reaktioner

Sorgen kan bestå af perioder med grå, intens tristhed og længsel efter den døde, uvirkelighedsoplevelse, tankekaos, selvbebrejdelser og skyldfølelser, søvnforstyrrelser, angst og sårbarhed, irritation og vrede, hukommelses- og koncentrationsbesvær.

Sorgreaktionerne varierer i intensitet og varighed, og sørgende med meget stærke reaktioner spekulerer af og til på, om deres reaktioner er ”normale”, eller om de er ved at blive ”sindssyge af sorg”. Mange har derfor et stærkt behov for at få en bekræftelse på, at det de oplever, er ”normalt”.

Uanset hvad, så mærk efter om du kan klare det selv, eller om det kunne føles godt at få nogle lindrende samtaler med en udenforstående.