Dårlig og lavt selvværd

Selvværd psykolog Århus

Autoriseret psykolog

Efteruddannelse som psykoterapeut og parterapeut

Medlem af Dansk Psykologforening

Behandling af lavt selvværd

Generelt kan man sige, at selvværd har at gøre med:

  • Det, du tænker om dig selv.
  • Det, du siger om dig selv.
  • Det, du tror, andre mener om dig selv.
  • Måden, du viser andre, hvem du er gennem din adfærd.

Selvværdet har betydning for, på hvilken måde du vurderer dig selv, og dermed er i verden på. Det kan derfor have stor betydning for mange forskellige sammenhænge, både socialt og professionelt, hvis du døjer med dårligt selvværd. I mange tilfælde kan man ende med at blive sin egen værste fjende, der unødvendigt spænder ben for sig selv.

Som psykolog tilbyder jeg behandling af lavt selvværd i min klinik i Århus. Jeg ønsker at give dig styrken og troen på dig selv tilbage, så du selv kan tage styringen over dit liv uden at lade din indre sabotør komme i vejen.

Hvad vil det sige at have lavt selvværd?

Lavt eller dårligt selvværd er noget, mange mennesker lider under. Har vi ikke en grundlæggende følelse af at være ok som den, vi er, går det ud over vores selvværdsfølelse. Det kan være, du førhen ikke er blevet set for den, du er inderst inde, og at du som forsvar i stedet har gemt dele af dig selv væk. Man bliver en smule væk for sig selv af sådanne mønstre.

Mennesker, der lider af lavt selvværd, har en indre stemme, der er fuld af kritiske bemærkninger, selvkritik, skam og skyld. Da selvværdet har en direkte forbindelse til det, du tænker om dig selv, vil det, den indre stemme siger, altså have afgørende betydning for din selvværdsfølelse.

Objektivt set mangler du sikkert ingen færdigheder eller fundamentale egenskaber, i stedet er det på livs- og modstandskraften, du er slået af din indre stemme. Det er enormt energikrævende konstant at skulle tage imod kritik, og derfor oplever personer med dårligt selvværd også ofte en følelse af mismodighed og energimangel.

Hjælp til lavt selvværd

I samtaleterapien trækker vi tråde tilbage til din barndom, opvækst og tidligere erfaringer for at finde frem til, hvad der kan være skyld i din nuværende selvopfattelse og selvfølelse. Hvordan du tidligere er blevet talt til og er blevet anerkendt, har nemlig en stor betydning for dit selvbillede.

Det kan være, du har haft en opvækst præget af mobning eller problematikker i familien, at du har en fortid med negative forhold, eller at du tidligere på anden vis er blevet udfordret på dit selvværd.

Jeg vil gerne hjælpe dig med at få øje på din indre kritiker, og de tilpasninger, den får dig til at foretage, så du kan slippe for begge dele og finde ind til dit rigtige jeg. Jeg vil også hjælpe dig til at mærke dine egne behov og derved få skabt en kontakt til din krop, så du fremover bliver bedre i stand til at mærke efter og navigere i, hvad du kan lide og ikke kan lide.

Desværre ser jeg, at lavt selvværd i højere grad nu er en tendens, end det førhen har været. Mange unge døjer med det, og nogle har måske gjort det hele livet, mens det for andre først bliver tydeligt, når de skal starte et nyt liv med en ny by og et nyt studie.

Bliv din egen bedste ven

Det er ikke altid nemt at tage springet og kæmpe imod den indre sabotør, der ofte hersker hos personer med dårligt selvværd, og ofte kan processen også være hård at komme igennem. Ikke desto mindre kommer du styrket ud på den anden side, fri for egen selvkritik. Jeg ønsker at hjælpe dig med at få taget masken af samt give dig modet til at vise dit indre jeg frem med stolthed.

Kontakt mig i dag og lad os sammen finde frem til, hvordan vi strukturerer et eventuelt forløb.