Kom stressen til livs

Særlig sensitiv - psykolog Gitte Rommedal

Stress er en uundgåelig del af vores liv, og vi står alle over for det på et tidspunkt. Men når stressniveauet bliver langvarigt og overvældende, kan det have alvorlige konsekvenser for både vores fysiske og mentale sundhed. Det er vigtigt at forstå, at stress ikke kun påvirker vores trivsel på kort sigt, men det kan også have langsigtede virkninger på vores livskvalitet. Når stress forbliver ubehandlet, kan det føre til alvorlige sundhedsproblemer som hjertesygdomme, søvnforstyrrelser og endda mentale lidelser som angst og depression.

Som psykolog har jeg haft mulighed for at hjælpe mange mennesker med at tackle og overvinde stress gennem samtaleterapi.

Forståelse af stress:

Først og fremmest er det væsentligt at forstå, hvad stress egentlig indebærer. Stress er vores krops naturlige reaktion på trusler eller udfordringer, og håndteres med de ressourcer vi har adgang til. Kortvarig stress er normalt og er ikke farligt. Problemet opstår, når stress bliver vedvarende og kronisk.

 

Kendetegn ved stress:

At kunne genkende tegnene på stress er afgørende for at kunne håndtere det effektivt. Typiske tegn på stress inkluderer søvnforstyrrelser, angst, irritabilitet, problemer med koncentration, fysiske symptomer som hovedpine eller fordøjelsesproblemer samt ændringer i appetit og vægt.

 

Hvordan individuel terapi kan hjælpe:

Individuel terapi, også kaldet samtaleterapi, er en effektiv metode til at håndtere stress. Her er nogle måder, hvorpå individuel terapi kan støtte dig:

  • Identifikation af stressfaktorer: I løbet af terapiforløbet vil der blive arbejdet på at identificere de specifikke faktorer, der bidrager til din stress. Dette kan omfatte udfordringer på arbejdet, vanskeligheder i relationer eller livsændringer.
  • Håndtering af stressreaktioner: Terapiforløbet vil hjælpe dig til at forstå og kende dine signaler på stress samt vigtigheden af at have en god balance mellem krav og ressourcer.
  • Ændring af tankeprocesser: Terapiforløbet vil undersøge de tanker og overbevisninger, der kan bidrage til din stress. At ændre negative eller destruktive tankeprocesser kan være en vigtig del af at reducere stressniveauet.
  • Udvikling af livsfærdigheder: Terapien kan hjælpe dig med at udvikle bedre livsfærdigheder og mestringsstrategier, som kan anvendes i forskellige situationer.
  • Selvomsorg og forebyggelse: En central del af terapiforløbet er at lære at tage vare på din mentale og følelsesmæssige sundhed for at forebygge fremtidig stress.

Stress er en uundgåelig følgesvend i livet, men det behøver ikke at kontrollere din hverdag. Individuel terapi kan være et kraftfuldt redskab til at håndtere og balancere stress, og det kan give dig de nødvendige færdigheder og ressourcer til at opnå mental velvære.

Hvis du overvejer at starte et psykologforløb for at håndtere stress eller andre mentale udfordringer, vil du opdage, at støtte er tilgængelig. Det er en styrke at søge hjælp, og du er ikke alene i din rejse mod mental velvære.

 

Få hjælp til din stress

Tag hånd om dit helbred og ræk allerede nu ud, hvis du kan mærke, at din krop og dit sind begynder at sige fra. Det er muligt at gøre noget ved, før du brænder helt ud. Kontakt mig og lad os sammen finde frem til en måde, du kan komme ud af din stressede tilstand på. Jeg kan være din stressbehandler i Aarhus C.

Samtaleterapi i Århus