Hvornår bør du opsøge en psykolog?

Behandling af depression hos psykolog Gitte Rommedal

Det er ikke altid let at erkende, at man har brug for professionel hjælp til at tackle livets udfordringer. Mange af os har en tendens til at tro, at vi kan klare alt selv, eller vi skubber vores mentale sundhed til side på grund af stigmatisering eller frygt eller ikke syntes vi har økonomi til det. Men det er vigtigt at forstå, at det at søge hjælp hos en psykolog ikke er et tegn på svaghed, men snarere et tegn på styrke og modenhed i at tage ansvar for ens eget velbefindende og en rigtig god investering i egen mental sundhed. De følgende punkter er tegn på, at det er tid til at overveje at starte et psykologforløb.

Følelsesmæssig smerte, der varer ved:

Hvis du oplever en konstant følelsesmæssig smerte, såsom tristhed, angst, vrede eller andre negative følelser, der forstyrrer din daglige livskvalitet, kan det være et tegn på, at det er tid til at overveje at opsøge professionel hjælp. Selvom alle oplever disse følelser fra tid til anden, er det, når de bliver vedvarende eller intensiveres over tid, at det kan være tid til at søge støtte.

 

Relationelle udfordringer:

Problemer med relationer, hvad enten det drejer sig om familie, venner eller kollegaer, kan være yderst stressende. Hvis du føler, at dine relationer lider på grund af gentagne konflikter eller kommunikationsproblemer, kan et psykologforløb hjælpe dig med at udvikle bedre relationelle færdigheder og finde måder at håndtere disse udfordringer på.

 

Fysiske symptomer uden kendt årsag:

Nogle gange kan psykiske problemer manifestere sig som fysiske symptomer, såsom søvnproblemer, maveproblemer eller kroniske smerter. Hvis læger ikke kan finde en fysisk årsag til dine symptomer, kan det være et tegn på, at de er knyttet til din mentale sundhed.

 

Ukontrollerbare vaner eller afhængighed:

Hvis du har svært ved at stoppe med at udføre bestemte handlinger, såsom overspisning, rygning eller brug af alkohol eller stoffer, kan dette være et tegn på behov for hjælp til at håndtere de underliggende psykiske problemer.

 

Livskriser eller store ændringer:

Store livsændringer som skilsmisse, tab af en elsket, tab af arbejde eller andre traumatiske begivenheder kan føre til en overvældende følelse af tab og sorg. At søge støtte i sådanne perioder kan hjælpe dig med at håndtere din sorg og komme igennem den svære tid.

 

Svært ved at håndtere daglige opgaver:

Hvis du finder det udfordrende at udføre dine daglige opgaver, som at komme ud af sengen, arbejde eller tage vare på dig selv, kan det være et tegn på en underliggende psykisk lidelse, der kræver behandling. Det er vigtigt at huske, at der ikke er nogen fast regel for, hvornår det er nødvendigt at søge hjælp hos en psykolog. Det afgørende er at lytte til dig selv og dine egne behov. Hvis du føler, at du ikke kan håndtere dine mentale udfordringer alene, eller at de begynder at påvirke dit liv negativt, så er det tid til at overveje professionel hjælp. En psykolog er uddannet til at hjælpe dig med at forstå og tackle dine mentale udfordringer, uanset hvor små eller store de måtte være. At søge hjælp er et skridt mod at tage ansvar for din egen mentale sundhed og trivsel. Tøv ikke med at række ud, for der er altid hjælp at finde. Hvis du har spørgsmål eller bekymringer omkring individuel terapi eller ønsker at diskutere dine specifikke udfordringer, er du velkommen til at kontakte mig. Jeg er her for at støtte dig på din vej mod bedre mental sundhed og livskvalitet.

Terapeutiske forløb

Jeg vil altid undersøge hvad du har med dig i “rygsækken” fra livets vej, eller hvad der påvirker dig i dine omgivelser, der kan have en betydning for hvorfor dette fylder, eller er blevet til et problem for dig, som du har brug for professionel hjælp til at løse, eller blive klogere på.

Samtaleterapi i Århus